torstai 5. maaliskuuta 2015

Tutoriaali: Verho vauvan turvakaukaloon / DIY car seat canopy


See a brief summary in English at the bottom of the post.

Oli jälleen aika ommella vauvalahja eräälle ystävälle. Päätin kokeilla tehdä verhon vauvalle turvakaukaloon näkösuojaksi. Meillä kun ainakin oli aina viriteltynä kaikenlaisia rättejä pyykkipojilla tai hiusklipseillä kaukalon suojaksi, kun vauva kaukalossa oli auton ulkopuolella. Esimerkiksi ruokakauppareissuilla oli kätevä nostaa vain kaukalo autosta kärryihin, mutta vauvan rauhan turvaamiseksi joku suoja kaukalon edessä oli välttämätön. Sama koski myös kaupunkireissuja, joilla käytimme turvakaukaloa kiinnitettynä matkarattaisiin. Koska en ollut itselleni ymmärtänyt tällaista kaukaloverhoa tehdä, niin tehdään nyt sitten ystävälle. Samalla koitan selventää projektin niin, että muutkin halukkaat voivat näppärästi omasta toteuttaa.

Tarvikkeet

110 cm kangasta
12 cm tarranauhaa
pala tukikangasta

lisäksi halutessasi
110 cm vuorikangasta
5 m kanttinauhaa

Kaava

Kiinityssuikaleiden kaava löytyy täältä. Ne ovat kooltaan n. 25 x 10,5 cm. Verho-osa puolestaan on 110 cm korkea ja 106 cm leveä kappale, jonka kulmat voi halutessaan pyöristää. (En lataa tähän erillistä kaavaa, sillä A4-arkkien teippailu yhteen vie huomattavan paljon enemmän aikaa kuin kappaleen leikkaaminen suoraan kankaalta annettujen mittojen avulla.) 


Leikkaaminen

Leikkaa alla olevan kuvan mukainen verhokappale. Leikkaa siis taitteelta koko kankaan (110cm) korkuinen ja 53 cm leveä kappale (kappaleen koko leveydeksi tulee siis 106 cm). Pyöristä kappaleen kulmat halutessasi. Leikkaa lisäksi neljä kappaletta kiinnityssuikaleita. Halutessasi voit leikata toiset kaksi eri kankaasta. Verhokappaleen mitat ja kiinnityssuikaleen kaava sisältävät saumanvarat.
Ompeluohje

Huolittele verhokappaleen reunat haluamallasi tavalla. Voit esimerkiksi päärmätä reunat (tein tässä verhossa näin) tai huolitella verhon kanttinauhan tai vuorikankaan avulla.

Ompele kiinnityssuikaleiden kappaleet yhteen oikeat puolet vastakkain. Jätä pieni aukko saumaan kääntämistä varten. Käännä kappaleet oikein päin ja tikkaa reunat. Kääntöaukko sulkeutuu tikkauksen avulla, tai voit myös ommella sen käsin kiinni.

Kiinnityssuikaleet ommeltuna oikeat puolet vastakkain

Ompele tarranauhat kiinnityssuikaleisiin kaavan osoittamalla tavalla (ks. kuvat alla). Silitä pienet palat tukikangasta verhokappaleen nurjalle puolelle niihin kohtiin, joihin ompelet kiinnityssuikaleet. Ompele kiinnityssuikaleet kiinni verhokappaleeseen kaavan osoittamasta kohdasta. Suikaleiden sisäreunojen tulee olla noin 7 cm päässä verhon keskikohdasta, eli suikaleiden reunat ovat 14 cm päässä toisistaan. suikaleiden tulee olla n. 42 cm päässä verhon yläreunasta. Valmista tuli! 


Kuten alla olevista kuvista huomaa, kiinnikeet on ommeltu niin, että kaukaloa saa kannettua hyvin kädensijasta ja mahdolliseen travel systemin kiinnitysnappulaan pääsee edelleen hyvin käsiksi. Kiinnikkeiden ompelu lähemmäs kappaleen ylä- kuin alareunaa puolestaan takaa sen, että vauva on kaukalossa hyvin suojattuna, sillä kaukalon etuosa on pidempi kuin takaosa.

Kaukaloverhoon voit käyttää melkeinpä mitä kangasta tahansa. Talvea vasten esimerkiksi fleece tai joustofrotee vuoritettuna vaikkapa trikoolla ovat lämpimiä ja hieman tuuleltakin suojaavia vaihtoehtoja. Kesäksi puolestaan trikoo ja puuvilla ovat ihanan vilpoisia. Tämä verho on näinä päivinä syntyvälle kevätvauvalle, joten päädyin tekemään sen flanellikankaasta ilman vuorta. Eläinkuvioinen flanelli on Jätti-Rätistä ja kiinnikkeiden vuorena käyttämäni raitatrikoo Selian valikoimista.

Kangasta valitessa tulee kuitenkin muistaa, että sisäpuolen (tai vuorikankaan) tulee olla vaalea ja hillitty, jotta kaukalo olisi vauvalle mahdollisimman turvallinen paikka.

Mikäli jäi epäselvää, kysy ihmeessä! Olisi myös kiva nähdä kuvia valmiista verhoistanne :)


So briefly in English. In order to sew your own car seat canopy you'll need:

110 cm fabric
12 cm velcro strap
a piece of buckram fabric

optional:
110 cm fabric for lining
5 m flat string

Here is the pattern for the straps. The curtain piece should be cut following a photo above. The height of the piece should be 110 cm and the width 106 cm.

Sew the canopy following the photos above and ask if something is left unclear. And I'd love to see photos of your canopies :)

2 kommenttia:

  1. Onpas kiva! Kiitos ohjeesta! Tuo olisi huomattavasti kivempi kuin se iänikuinen pyykkipojalla kiinni oleva harsorätti :) Menenkin kaivelemaan kangaskaappia saman tien...

    VastaaPoista
  2. Kiitos, kiva jos ohjeesta on hyötyä :) Itsekin koin ne harsoviritykset ärsyttävinä, joten jospa tämä olisi parempi ratkaisu. Laittelepa kuvaa omastasi, kun saat verhon valmiiksi.

    VastaaPoista