maanantai 6. lokakuuta 2014

Ohje: Babynest eli unipesä


Tämä ”unipesä” on ollut ehdoton yöunien pelastaja vauva-aikana! Ompelin tämän nukkumisalustan vauvan ollessa parin viikon ikäinen. Tuntui nimittäin siltä, että jopa melko pieni kehtokin oli turhan iso ja turvaton paikka vauvalle nukkua, hän piti ahtaammista oloista. Tunginkin aina jos jonkinmoisia lisätäytteitä jalkojen ympärille, rullailin peittoa ym. Sitten muistin nähneeni lastentarvikekaupassa juuri tähän tarkoitukseen passelin tavaran, Babynestin. Se ei vaikuttanut turhan vaikealta ommeltavalta, joten tuumasta toimeen vaan. 

Googlettelun jälkeen löytyi muitakin itsetehtyjä unipesiä ja myös hieman vinkkejä sen ompeluun. Katselin myös valmiiden Babynestien mittoja ja muokkailin omani vähän niiden perusteella. Lisäsin kuitenkin jonkin verran pituutta siinä toivossa, että tästä tulisi pitkäikäisempi. Valmistajan mukaan unipesä soveltuu 0-6 kk ikäisille vauvoille. Tietenkin käyttöaika riippuu täysin vauvan koosta, mutta meidän seitsemänkuinen mahtuu ainakin omaansa vielä ihan hyvin. Ja tuo on muuten siinäkin mielessä hyvä kapistus tässä vaiheessa, että se vähän rajoittaa lapsen öisiä kääntyilyjä ja siten rauhoittaa unia. Unipesä on ollut myös erityisen hyvä reissatessa, sillä siinä lapsella on tuttu ja turvallinen nukkumapaikka muuallakin kuin kotona. 
Tarvikkeet
Unipesään tarvitsee noin metrin lakanakangasta. Mikäli haluat tehdä omastasi hieman pitkäikäisemmän, voi kangasta ostaa hieman enemmän. Lisäksi tarvitset n. kaksi metriä vanua, 3 m nyöriä ja halutessasi kanttinauhaa (n. 2,5 m).

Ompelu
Ompelu ei ollut kovin monimutkaista. Aluksi leikataan lakanakankaasta kaksi unipesän muotoista kappaletta (korkeus n. 90 cm), jotka ommellaan oikeat puolet vastakkain yhteen. Jätä unipesän alareuna ompelematta, jotta saat vanutäytteen kankaiden väliin. Ompele kanttinauha kankaiden sauman päälle tai tee kuja nyöriä varten itse kankaista.
Leikkaa vanusta kaksi tai kolme pari senttiä keskiosaa suurempaa palaa ja ompele ne lakanakankaiden väliin n. 15 sentin päässä reunasta. Tämän jälkeen rullaa loppu vanu tiukaksi pötköksi ja pujota unipesän kaarelle. Ompele unipesän alaosa käsin kiinni ja pujota nyöri sille tehtyyn kujaan. Valmista tuli!
Mikäli haluat unipesästäsi astetta hienostuneemman, voit tehdä keskiosan sisälle erillisen pestävän patjan ja sulkea unipesän alareunan neppareilla, napeilla tai vetoketjulla. Jos kaipaat tarkempaa ompeluohjetta vaihekuvineen, löytyy sellainen (på svenska) esimerkiksi täältä. Kysyäkin saa :) Ja kommentoi ihmeessä, jos ompelit oman babynestin ohjeillani.

Narut solmittuna unipesä soveltuu pikkuvauvan käyttöön

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti