sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Arkimekko


Halusin tehdä itselleni arkikäyttöön toisen mekon talvitrikoosta. Ruskamekonhan tällä kankaalla jo teinkin, ja ihastuin materiaaliin tosissani. Päätin kokeilla ensi kertaa Ottobren kaavaa oman vaatteen ompelussa. Ja pitää kyllä kerätä hetki kärsivällisyyttä, ennen kuin kokeilen toista kaavaa. Tuo ei nimittäin kyllä ollut sinne päinkään. 

Valitsin mekkoon kaavaksi Clean lines -jerseymekon (Ottobre 5/2014, malli 14), joka näytti mielestäni linjakkaalta ja simppeliltä. Yksinkertaistin mallia hieman ja jätin pois taskut, pääntien kovikekankaan ja vetoketjun, jota joustavakankainen ja kohtuullisen laajalla pääntiellä varustettu mekko ei mielestäni kaivannut. Lisäksi korvasin kaavan 3/4-hihat täyspitkillä versioilla, sillä en kuvittelekaan tarkenevani talviaikaan mekossa muuten.

Kankaana tässä mekossa siis on suosikkimateriaalikseni kiilannut Kestovaippakaupan talvitrikoo harmaan värisenä. Tämä materiaali on ihanan pehmeä ja lämmin, juuri täydellinen kylmän ajan vaatteisiin.

Mekon ompelu sujui sutjakkaasti, jonka jälkeen sovitin sitä. Alla kuvaa sovituksesta (pahoittelut lapsen käpälöimästä peilistä). Mutta siis itse mekkoon. Tämähän muistuttaa enemmän puolijoukkuetelttaa kuin koon 34 mekkoa. Pitkään pohdin, että jääkö tämä lahjaksi jollekin itseäni isompikokoiselle. Halusin kuitenkin välttämättä itselleni mekon tästä ihanasta kankaasta, joten ei se auttanut kuin ryhtyä kavennuspuuhiin. Ja niitä riitti! Reilulla kädellä suoritetusta kaventelusta huolimatta mekko on kuitenkin valmiinakin mielestäni turhan iso. Enempää en kuitenkaan viitsinyt sivuista kaventaa, ettei malli täysin katoa. Vaikka en nyt tiedä miten suuri vahinko sekään olisi ollut.Nähtäväksi jää, että keksinkö tälle vielä jotakin parannustoimenpiteitä istuvuuden korjaamiseksi, vai jääkö sellaisenaan kotisohvalla lojumistarkoitukseen. Ottobren naistenkaavoihin en tämän kokeilun perusteella kyllä ole järin ihastunut. Toivottavasti joukosta kuitenkin löytyy myös hieman paremmin mitoitettuja yksilöitä. Jos olet törmännyt vastaavan tyyliseen ja kivasti istuvaan kaavaan, niin vinkkaa ihmeessä!Jatkoin tämän mekon kanssa samalla myös Renew mama -projektiani. En tosin tiedä, että oliko tämä juuri sitä tavoiteltua uudistumissuuntausta, kenties kaapista ennestään löytyvät ajavat tämän edelle ;)


5 kommenttia:

 1. Mä olen tehnyt useammankin mekon/tunikan Ottobren kaavoilla ja ainakin itselle ne on toiminut; tosin kokoni on isompi. Uutta kaavaa valitessa olen yleensä verrannut kaavan kokoja aiempiin onnistuneisiin, niin tulee kerralla oikea koko. Tosin useimmat kaavat tuntuvat olevan melkolailla saman kokoisia keskenään. Toki osa malleista on jo lähtökohtaisesti väljempiä ja osa tyköistuvia. Tosin tuota samaista kaavaa en ole itse vielä kokeillut, niin en osaa sanoa sen koon suhdetta muihin. Niin ja tuo talvitrikoo on aivan ihana materiaali ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti oikein käydä tarkistamassa, että mikäs mekko tuo olikaan ja juu, itsellä on jäänyt tuo testaamatta juuri siksi, että epäilin ko. mallin olevan liian väljä ;-) Aloitit siis väärästä mallista. Kokeile toki jotain muuta :-)

   Poista
 2. Olen tosi laiska mittailemaan, usein vaan piirrän kaavan kaupan vaatekoon mukaan ja kiroan sitten jälkikäteen ;) Mitä kaavoja Ottobrelta suosittelisit? Pitänee kokeilla jotain muuta, vaikkapa keväisempään tarkoitukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun suosikkeja ovat Autumn mood (5/2013) ja Susie (5/2010). Toki täytyy myöntää, että minun ehdoton suosikkikaavani on Onion 2035 ;-) Nuo Ottobren kaavat on usein tunikamittaisia, mutta helposti pidennettävissä mekkomittaan. Niin ja uusimmassa (2/2015) lehdessä on Optic Flowers -malli, jota pitää testata seuraavaksi.

   Poista
 3. Kiitos Leena, pitääpä katsastaa nuo suositukset. Tuo Onion 2035 tuntuu olevan aika suosittu, taitaa täytyä laittaa se hankintalistalle. Optic Flowersia katsoin itsekin, sillä on näyttänyt tulevan ihan kivannäköisiä mekkoja.

  VastaaPoista