maanantai 3. elokuuta 2015

Vinkit vaatteiden nimikointiin

Syksy kolkuttaa jo kalenterin mukaan ovella, vaikka ei sitä kesääkään paljoa tänä vuonna näkynyt. Syksyn myötä monella lapsella on edessä uudet kuviot koulun tai päiväkodin merkeissä. Kaiken muun järjestelyn lisäksi vanhempien puuhalistalle saakin tähän vuodenaikaan lisätä vaatteiden ja kaikkien muiden varusteiden nimikoinnin. Meillä tämä puuha oli ensi kertaa edessä tänä syksynä, kun lapsi suuntaa päivähoitoon. Testasin monenmoisia keinoja vaatteiden nimikointiin ja tässä hieman mielipiteitäni niistä.


Ommeltavat  tai silitettävät nimilaput

Itse ommeltuihin vaatteisiin on kätevintä mielestäni laittaa nimilappu jo tekovaiheessa. Helppo ja yksinkertainen tapa on laittaa kangaslappu johonkin saumaan kiinni. Lappuun voi sitten vedenkestävällä tussilla kirjoittaa nimen. Huomaamattomin lappu on, jos sen tekee samasta kankaasta kuin itse vaatteenkin. Lapun tulisi kuitenkin olla melko ohutta, vaaleasävyistä ja purkautumatonta kangasta. Nimilappuihin voikin siis näppärästi hyötykäyttää vanhoja tilkkuja. Jos on tiedossa, että vaate tulee esimerkiksi kahden sisaruksen käyttöön, voi samalla vaivalla tällätä vaikka kaksi nimilappua saumaan jo heti vaatetta ommellessa. Silloin ei tarvitse vaatteen pikkusisarukselle siirtyessä kuin napsaista edellinen lappu pois ja kirjoittaa toiseen lappuun uusi nimi.

Vaatteita varten on myös saatavilla painettuja tai kudottuja kankaisia nimilappuja. Nimilappuja saa sekä silitettävinä että ommeltavina versioina. Itse tilasin meidän neidille kasan nimilappuja labelsandribbon.comista. Laput ovat hyvälaatuisia ja toimitus oli nopeaa. Vastaavia lappuja on saatavissa myös monista kotimaisista verkkokaupoista, kuten Sominelta.

Silitettävää nimikointinauhaa myyvät myös hyvinvarustetut marketit. Itse testasin tätä Prymin versioita, mutta en voi kyllä kyseistä tuotetta suositella. Nimen nauhaan kyllä saa helposti tussilla tai kuulakärkikynällä, mutta vaatteessa nauha ei silittämällä kyllä pysy. Nauhan reunat repsottivat huolellisesta silittämisestä huolimatta heti alkuunsa ja nauha irtosi hyvin helposti, joten en usko näiden pesuja kestävän.


Tarrat ja teipit


Kenties nopein nimikointikeino on valmiiksi painetut tarrat, joita ei tarvitse kuin laittaa kiinni esimerkiksi pesulappuihin. Tarroja voi hommata esimerkiksi Tarramonsterilta. Itse en näitä tarroja ole testannut, mutta monen olen niitä kuullut käyttävän. Ilmeisesti tarrat eivät kuitenkaan kaikissa materiaaleissa pysy kovin hyvin paikallaan. Itselle näiden suurin kompastuskivi oli kuitenkin hinta. Tarrat kun ovat mielestäni melko kalliita.


Tarroille hyvä vaihtoehto onkin mielestäni teippi, johon itse kirjoittaa tai painaa lapsen nimen. Ehdoton suosikkini tähän touhuun on urheiluteippi, esimerkiksi apteekeissa myytävä Leukotape. Pysyy missä tahansa materiaalissa, mutta lähtee kuitenkin hyvin irti niin haluttaessa. Ja mikä parasta, tämä on myös todella edullinen vaihtoehto! Teippirulla kun ei montaa euroa maksa ja siitä riittää nimilappuja kyllä vuosiksi.


Sock Stop


Yksi näppärimmistä testaamistani nimikointikeinoista on sukkien liukuesteeksi tarkoitettu Sock Stop. Tämä on vertaansa vailla erityisesti villasukkien, tumppujen ja pipojen nimikoinnissa, sillä neulepinnassa esimerkiksi nimikointitarrat pysyvät aika heikosti. Sock Stopia myyvät monet askartelu- ja käsityöliikkeet. Alla esimerkki pipoon Sock Stopilla tekemästäni nimikoinnista.

 



Kuvahaun tulos haulle sharpieTussi


Lopuksi pitää vielä mainita, että toki lapsen nimen voi myös laittaa kangastussilla suoraan vaatteen pesulappuun. Itse käytin tähän tarkoitukseen Sharpien vedenkestäviä tusseja. Tussilla kirjoittaessa kannattaa muuten muistaan, että nopeus on valttia. Kynällä kannattaa yrittää kirjoittaa mahdollisimman nopeasti ja kevyesti, niin väri ei ehdi sotkeentua ja levitä.



Mikä on sinun suosikkitapasi nimikoida vaatteita? 

1 kommentti: