sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Neulostakki äitienpäivän rentoutukseksi (+ohje)

Hyvää äitienpäivää itse kullekin! Täällä päivä on sujunut perinteisissä merkeissä, eli perheen parissa ja herkkuja mättäen. Päivästä löytyi myös hetki omaa aikaa, jonka käytin rentoutusompeluihin. Tänään toteutukseen pääsi ohut kesäinen neulostakki, joka on ollut työlistalla jo pitkään. 
Neulostakki on toteutettu omalla kaavalla Noshin flamésta. Piirsin kaavan hieman yhdestä valmiista neuletakista mittoja ottaen ja lopputuloksesta tykkään kyllä kovasti. Tämän ompelu oli tosi simppeliä hommaa, joten tässä pieni ohjeistus siihen, niin muutkin halukkaat pääsevät samoihin puuhiin.

1) Valitse avuksesi joku paitakaava tai valmis paita, josta voit ottaa hieman mittoja.
2) Takakappaleen ja hihat voit tehdä täysin kaavan mukaan. Hihoihin voi halutessaan toki lisätä pituutta, kun tein tässä, jotta sain haluamani ylipitkät hihat. (Kätevät kesällä esimerkiksi pyöräillessä, jolloin on usein ollut hanskoja ikävä...)
3) Kaavamuutokset tehdään etukappaleeseen keskisauman kohdalle. Käytännössä siis kappaletta levennetään reilulla kädellä, jotta etukappaleista saadaan lepattavat. Kappaleen suuruuden voi valikoida ihan omien mieltymysten mukaan. Mitä suuremman kappaleen teet, sitä enemmän "lepattavan" neulostakin saat. Alla on piirros mitoista, joiden mukaan leikkasin etukappaleeni. Näillä mitoilla (koko xs) etukappaleet menevät kokonaan päällekkäin, joten neulostakkiin on kiva kääriytyä viilenevinä kesäiltoina. (Tai päivinä..)
4) Kappaleiden leikkaamisen jälkeen ompelu toteutetaan perinteisen kaavan mukaan, eli hartiasaumat yhteen, hihat kiinni hartioihin ja sitten hiha-sivusaumat yhteen.
5) Reunojen huolittelun voi hoitaa materiaalin ja omien mieltymysten mukaan.
6) Valmista tuli, ei kun neulostakki päälle ja lopputulosta peilailemaan. :)
Mikäli ohjeessa on epäselvyyksiä, kysy ihmeessä! Näkisin myös mielelläni valmiita lopputuloksia, mikäli päädyit ohjettani kokeilemaan.

Itse huolittelin hihansuut perinteisesti käänteellä, mutta muut reunat rullapäärmäsin. Tässä neulostakissa kun etukappaleiden nurja puolikin on usein näkyvillä, joten en halunnut niihin tavallisia käänteitä, joiden nurja puolet eivät aina silmiä hivele. Kaksinkertainen käänne taas olisi ollut mielestäni raskas tässä ilmavassa kankaassa.

Kankaasta tykkään kyllä kovasti. Tein tästä myös hetki sitten neidille mekon (kurkkaa täältä), joten kesällä voimme myös halutessamme kulkea hieman mätsäävissä asuissa.

Tässä vielä todistusaineistoa siitä, että äitienpäivänä tosiaan on tullut syötyä. Onneksi tämä neulostakki mahtuu rennosti päälle vähän suuremmankin aterian jälkeen. :)P.S. Osallistuin tällä postauksella ihanan Weekend Chic -blogin äitienpäivähaasteeseen. Käy ihmeessä kurkkaamassa muiden suomalaisten bloggaajien äitienpäivätunnelmia täältä.

2 kommenttia:

  1. Kiitos paljon ohjeesta!! Saisinko laittaa linkin ja jonkun kuvan tästä postauksesta tulevalla viikolla julkaistavaan äitienpäivän haasteen koontipostaukseen?

    VastaaPoista
  2. Kiitos vierailusta Piia! Tottakai saat laittaa linkin ja kuvan koontipostaukseesi :)

    VastaaPoista