perjantai 24. heinäkuuta 2015

Käsityöihmisen shoppaustärpit Ahvenanmaalla + kesälomareissun tuliaiset

Suuntasimme perheen ja ystävien kanssa kesäloman viettoon Ahvenanmaalle. Ja ei, kesää ei muuten löytynyt sieltäkään... Halusin reissun aikana tietenkin kiertää paikalliset käsityöputiikit ja kartoittaa tarjonnan. Kankaita tuli vastaan aika niukasti, itse asiassa törmäsin vain yhteen varsinaiseen kangaskauppaan. Maarianhaminassa sijaitseva Tyger & Sånt oli kyllä mukava tuttavuus, jossa oli tarjolla aika erityylisiä kankaita kuin muissa liikkeissä. Sieltä lähtikin mukaan yksi farkkutrikoo, josta on suunnitteilla käyttövaatetta neidille. Liikeen nettisivut löytyvät täältä.

Mutta itse asiaan, nimittäin lankoihin. Jos kankaita oli tarjolla rajallisesti, niin lankoja sen sijaan oli myynnissä lähes joka kylässä. Ja nimenomaan pääasiassa paikallisten pienten kehräämöjen lankoja, joita harvemmin tulee vastaan. Lankoja hamstrasinkin sitten ihan urakalla! Tässä hieman kuvia löydöistäni ja suunnistusvinkkejä mielestäni parhaisiin putiikkeihin, joihin kannattaa pistäytyä, jos Ahvenanmaalla tulee reissattua.

Sympaattisin vierailukohde oli mielestäni ehdottomasti Stickstuga'n, joka sijaitsee Järsössä pienen ajomatkan päässä Maarianhaminasta. Tilalla oli pienen käsityö- ja lankaputiikin lisäksi myös kesäkahvila ja kasvihuone. Paikkaa pyöritettiin selvästi sydämellä. On pakko mainita, että kahvilan leivonnaiset olivat muuten aivan erinomaisia! Stickstuga'nin nettisivuille pääset täältä.


Sympaattinen kasvihuone Stickstuga'nin pihapiirissä

Maarianhaminassa vierailevan kannattaa suunnata lankaostoksille Therese Broderi & Garn -putiikkiin, jossa oli vierailemistani kohteista selvästi laajin valikoima lankoja ja muita käsityötarvikkeita. Lankavalikoimaan kuuluu esimerkiksi Novitan peruslangat, mutta pääasiassa hyllytilan vievät paikalliset erikoisuudet. Itse pidin ahvenanmaalaisten lankojen lisäksi erityisesti tarjolla olleista ruotsalaislangoista. Tästä putiikista löytyy parhaiten lisätietoa Facebookin kautta täältä

Ostin Theresen kaupasta Drops Designin Airia harmaana ja vaaleanpunaisena. Ihanan tuntuinen Air on yhdistelmä alpakkaa ja merinoa. Dropsin lankojahan löytyy hyvin lankaliikkeistä kautta maan. Lisäksi mukaani lähti ruotsalaisen Svarta Fåretin Zandra-lankaa liukuvärjättynä vaaleanpunaisena. Zandra on 100 % akryyliä ja siksi mielestäni passeli lapsen asusteisiin talveksi, sillä se ei kutita. Svarta Fåretin lankoja voi käydä kurkkimassa täällä.Saaliini Theresen lankakaupasta

Maarianhaminassa vierailevan kannattaa myös poiketa käsityöputiikki Saltissa. Kaupassa on myynnissä pääasiassa valmiita käsitöitä, mutta myös joitakin paikallisten kehräämöjen lankoja. Putiikista mukaani lähti tätä ihanaa vaaleanharmaata Marskogens lammin Lovikka-lankaa. Saltin kotisivuille pääset täältä.
Mikäli liikut Eckerön suunnalla kannattaa poiketa Mercedes Chocolateriessa. Nimensä mukaisesti siellä on tarjolla suklaata, mutta myös muutamia keriä paikallisia lankoja. Itse ihastuin tähän Svalanin ahvenanmaalaiseen liukuvärjättyyn punasävyiseen lankaan. Langan lisäksi sain liikkeestä mukaani myös ohjeen, jolla samalla langalla tehty esillä ollut hartiahuivi oli neulottu. Kerrassaan loistavaa palvelua siis! Lisätietoa Svalanin langoista löydät täältä. Suunnistusohjeet putiikkiin löytyvät puolestaan täältä.
Miltä vaikuttaa, joko varasit hamstrausmatkan Ahvenanmaalle? ;) Ja saa vinkata, jos minulta jäi väliin joku must-kohde, niin tiedän suunnata sinne seuraavalla reissullani.

P.S. Monet Ahvenanmaan pienet käsityöliikkeet ovat auki vain kesäkaudella. Kannattaa siis varmistaa, että kiinnostava liike on auki ennen sinne suuntaamista :)

2 kommenttia:

  1. Tosi kiva postaus. Eipä ole tullut vuosiin käytyä Ahvenanmaalla, Sinne olisi kiva kyllä mennä lastenkin kanssa!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Krista! En ollut itsekään käynyt Ahvenanmaalla vuosikausiin, mutta voin kyllä tämän reissun perusteella suositella kohdetta lasten kanssa reissaaville :)

    VastaaPoista