lauantai 7. marraskuuta 2015

Terveisiä indigovärjäyskurssilta

En ole värjännyt kankaita muistaakseni sitten ala-asteen perunapainantakokeilujen. Innostuin kuitenkin ilmoittautumaan mukaan paikallisen kansalaisopiston indigovärjäyskurssille. Kurssi järjestettiin yhden viikonlopun aikana siten, että perjantai-iltana valmistelimme kankaat ja muut värjättävät materiaalit ja lauantaipäivä käytettiin itse värjäyspuuhaan.




Minulla ei ollut kurssin suhteen sen suurempia tavoitteita, halusin vain kokeilla eri tyylisiä värjäysmenetelmiä ja katsoa, mitä niillä saa aikaiseksi. Ja mikäs sen parempaa kuin saada toteuttaa nuo kokeilut jonkun muun keittiössä ;)

Väriliemen ainesosien punnitseminen oli pikkutarkkaa puuhaa, joka tehtiin myös valmiiksi jo perjantaina kankaiden valmistelun ohessa. Itse testasin aika montaa erityylistä tekniikkaa kankaanpalasteni kanssa. Kieputtelin kankaita kierteille ja tein niistä kääröjä ja kasoja kuminauhojen ja narujen avulla. Kärsivällisemmät sielut esimerkiksi myös ompelivat kankaisiinsa kuvioita ennen värjäystä. Kun langat sitten värjäyksen jälkeen ratkottiin pois jäivät nuo kuviot vaaleammiksi kuin muu kangas. hienoja luomuksia, mutta niitä varten minun pitää kyllä vielä hieman etsiä kärsivällisyyttäni ;)






Lisäksi kokeilin myös kankaan kuviointia vehnäjauhopuuron avulla. Vehnäjauhosta ja vedestä siis keiteltiin puuro, jota levitettiin kankaalle halutulla tavalla. Kangas jätettiin kuivamaan yöksi ja värjättiin kuivuneine jauhoineen päivineen. Värjäyksen jälkeen jauho pestiin pois. Kangas jäi siis värjääntymättä tai värjääntyi vähemmän noista jauhotetuista kohdista. Ihan mielenkiintoinen ja helppo tekniikka! 






Väriliemen valmistus oli pikkutarkkaa puuhaa lämpötilan mittailuineen ja sekoitteluineen. Itse värjäys puolestaan oli helppoa. Kankaita ja muita materiaaleja vain laitettiin liemeen värjääntymään noin kymmeneksi minuutiksi kerrallaan. Tummemman värisävyn saamiseksi saman kankaan voi värjätä useampaan otteeseen. Myös sidontoja voi muuttaa värjäyskertojen välissä monipuolisemman lopputuloksen aikaansaamiseksi. Lopuksi kankaat huuhdottiin etikkavedessä ja myöhemmin pestiin vielä kotona pesukoneessa.






Onnistuneeseen väriliemeen muodostuu öljyisen näköinen pinta.


Testasin erilaisten kankaiden käyttäytymistä värjäyksessä. Värjäsin sekä joustavia trikoita ja collegeja että esimerkiksi pellavaa. Muistin myös heittää sekaan pari resorinpätkää, jotta minulla on mätsäävät resorit valmiina vaateompeluksia varten. Valtaosa kankaanpaloista on Eurokankaan palalaarista peräisin, mutta osan kaivoin myös kaappieni perukoilta. 

Kankaiden lisäksi värjäsin myös hieman lankaa sekä erään vanhan tahraisen valkoisen neuleen. Käyttämässämme indigoerässä oli todella paljon väriä, joten olisin saanut vieläkin enemmän materiaalia värjättyä omalla liemelläni. Mutta eiköhän tässä nyt ole materiaalia vähäksi aikaa,... Katsotaan mitä näistä mahtaa syntyä, kun ehdin käydä niihin käsiksi :)




2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisen kuuloinen kurssi! Noita värjäyspuuhia ei tulekkaan oikeen kokeiltua omin päin, kun on sen verran vaativan kuuloista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo oli kyllä mielenkiintoista puuhaa ja kiva kurssi! Ja vaikka homma ei sinänsä hirmu vaikeaa olekaan (tarkkaa toki), niin eihän sitä kotona huvita sotkea keittiötä tuossa touhussa. Ja tietenkin värjäykseen pitää olla myös omat kattilat ym välineet, ruoanlaittoa kun noilla ei enää väriaineiden jälkeen saa harrastaa.

      Poista