tiistai 18. marraskuuta 2014

Pitsineuletta


Törmäsin ihanannäköiseen vauvan pitsineulesettiin ja päätin haastaa itseni. Yleensä neulon mieluiten jotain simppeliä, joka onnistuu esimerkiksi telkkarin katselun ohessa ilman sen suurempaa keskittymistä. Tämä neulesetti oli kuitenkin niin houkutteleva, joten olihan meidän neidin sellainen saatava.
Settiin kuuluu neuletakki ja myssy Novitan Ipana –langasta. Omani tein roosan värisenä, totta kai :) Neuletakki on kokoa 80 cm ja myssy kokoa 70 cm. Ohje neuleisiin löytyy Novitan Talvi 2013 –lehdestä. Myssy on malli 76a ja neuletakki malli 76b. Langan menekiksi oli ilmoitettu myssyyn yksi kerä (50 g) ja neuletakkiin kolme kerää (150 g). Lankaa jäi kuitenkin reilu kerä jäljelle, joten nyt pitäisi vielä keksiä joku lisäprojekti loppulangalle. Parempi tosin näin päin, usein saan metsästää kesken loppunutta lankaa pitkin kyliä.
Aloitin urakan neuletakista. Takki tehtiin yhtenä kappaleena ylhäältä alas edeten, eli kauluksen pitsiosuus tehtiin ensin. Sainkin heti alkuun todeta, että pitsineuleen virheen korjaaminen on melkoisen haastava tehtävä. Aloitin työn kuitenkin uudestaan alusta ainoastaan kerran, ei paha ollenkaan ;)
Kaarrokkeen pitsineuleosion jälkeen hihojen silmukat jätettiin odottamaan ja helmaosa neulottiin loppuun. Tämän jälkeen olivat vuorossa hihat. Viimeistelypuuhiksi jäi ainoastaan hihojen sauman ompelu ja nappien kiinnitys.


Neuletakin väsääminen onnistui, joten pitihän se myssykin vielä kokeilla, vaikka ohje vaikutti mielestäni hieman haastavalta. Myssy aloitettiin solmimisnauhoista ja korvaläpistä. En ollut aiemmin kokeillut neulottuja nauhoja, mutta ne syntyivätkin lopulta aika näppärästi, vaikka silmukoiden siirtely puikon päästä toiseen kuulostikin ohjeessa hieman omituiselta. Korvaläppäosioiden valmistuttua luotiin hieman lisää silmukoita ja koottiin osat yhteen, jonka jälkeen vuorossa oli itse myssy pitsikuvioineen. Tästä urakasta selvisin jopa ilman suurempia purkamisia, vaikka totesinkin kyllä, että tällaisista töistä kannattaisi pysyä kaukana väsyneenä. Kuvissa myssystä puuttuu vielä tupsu päälaelta, sen lisään kun pääsen tupsukehikkoni kanssa samalle mantereelle.
Pitihän valmiita tuotoksia kokeilla neidin päälle ja nehän olivat yllättävänkin sopivat! Pitsineule on siitä kiva, että se venyy hyvin, joten käyttöikä on toivottavasti pitkä, varsinkin kun valitsin vähän reilun koon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti